Els autors

Els autors: Jaume Rodri i Pep Solé

Cap8

Els autors del monument son els escultors Jaume Rodri i Pep Solé. En Jaume va tenir la idea original i ha fet la part en pedra natural del monument i en Pep Solé ha realitzat les grans bigues de ferro i també la part d'enginyeria.

Jaume Rodri i Febrer

rodri_escultor_475Jaume Rodri i Febrer (Vic, Osona, 1940) és un escultor, escriptor, cineasta i polític català. Ha estat regidor de l'ajuntament de Cardedeu i diputat al Parlament de Catalunya.

En Jaume estudià filosofia i lletres, magisteri i dibuix. Va ser capellà i professor al Seminari de Vic.El 1961 va participar en 1a Mostra d'Art de la revista Inquietud Artística de Vic; entre 1963 i 1966 va exposar i viatjar per Àfrica i Orient Mitjà, i quan tornà va obtenir el segon premi de la Mostra de Tardor del Bages, alhora que es guanyava una multa del governador civil. El 1970 va fundar amb Rafael Subirachs i Vila, Miquel Martí i Pol, Josep Vernis i Jordi Sarrate el grup pluridisciplinar Estampa Popular de la Plana de Vic.

Durant els anys 1970 i 1980 viatjà per Amèrica Llatina i col·laborà en la fundació del Museu d'Art Modern de Santiago de Xile. També fou comissari d'exposicions de la Gal·leria d'Art 492 de Barcelona (1979-1983). El 1985 participà en la fundació del Museu d'Art Contemporani de Cadaqués i l'organització dels Festivals de Música de Cadaqués. El 1989 fou president del Consell Nacional d'ERC, amb el que a les eleccions municipals de 1991 fou escollit regidor de l'ajuntament de Cardedeu i diputat a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1992. El 1999 fou donat de baixa d'ERC per haver donat suport la candidatura d'Iniciativa per Catalunya-Verds a les eleccions municipals a Cardedeu.[1] Després abandonà la política per a centrar-se en l'escultura, que es caracteritza pel seu simbolisme, el tractament del concepte i l'aproximació a l'abstracció on hi predomina l'abstracció de caràcter mediterrani, i s'hi manifesta la importància del moviment.

Ha elaborat diverses escultures d'homenatge a personatges com Josep Pallach i Carolà o Lluís Maria Xirinacs i Damians, del que n'era molt amic.

És coautor del Monument a la Independència de Catalunya que es va inaugurar a Arenys de Munt el 12 de setembre de 2010.

Pep Solé

Monument7Si a Arenys de Munt hi ha el monument a la Independència és gràcies, d’una manera molt especial, a en Pep Solé. Ell ha dissenyat i construit tota la part de ferro, a més de l’enginyeria i la seguretat del monument. Però també ha finançat l’important cost del projecte permetent que el projecte fos una realitat. La comissió organitzadora de l’Aplec treballa per poder retornar el cost del monument al Pep Solé mitjançant aportacions populars.

En Pep Solé (Vilanova de Bellpuig) des de fa uns anys que es dedica intensament a la forja del ferro tant per a la construcció decorativa com per a projectes creatius. La forja en ferro és un treball complicat, difícil i que molts cops no assoleix els resultats previstos inicilament. Això no és el que li passa a en Pep Solé, doncs precisament el seu treball acurat i d’investigació li ha permés patentar un sistema de treball mitjançant el qual les dures vigues de ferro es torcen i agafen formes amb una gran agilitat. Es dedica bàsicament a la construcció i a la decoració pero l’escultura és la seva gran passió i on es mostra més creatiu.

La seva especialitat es donar formes a les vigues de ferro i moltes empreses estrangeres s’han interessat per aquest treball, ha fet diferents exposicions en fires i viatges per Europa per a donar-se a conèixer.

Ha creat diferents monuments grans com el dels 800 anys de Golmés, la gran cadira de la primera exposició de DecorHàbitat de Lleida, o una làmpara gegant. Però el que més il·lusió li fa és la seva última gran creació, el monument a la independència d’Arenys de Munt.

Podeu veure els seus treballs a www.escultura.cat o be a www.hemeh.com.

1era. Consulta per la Independència